Pizza alla Pescatora, recept uit het kookboek De Zilveren Lepel.

kookboek_de_zilveren_lepelRecept voor 4 personen uit ‘de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken’ de Zilveren Lepel van Dishoeck.

‘Als één gerecht tegelijkertijd voedsel, een ritueel en een symbool is, dan is dat wel de pizza. Als voedsel kan nauwelijks iets completer zijn; als symbool is niets duidelijker en als ritueel is niets zo plezierig’

Preparazione:

Pizza van de vissersvrouw.

Kook de octopusjes in water met zout gaar en laat ze heel goed uitlekken. Verhit de oven tot 220°C. (Of bak de pizza slechts in 4 a 5 minuten in de pizzaoven!) Bestrijk een bakplaat met olie en leg er bakpapier op. Blancheer de garnalen 2-3 minuten, laat ze uitlekken, pel ze en verwijder de darm. Gooi schelpdieren weg die kapot zijn of niet meteen dichtgaan als u er scherp op tikt. Doe ze in een grote koekenpan op hoog vuur en laat ze in 5 minuten opengaan. Gooi de exemplaren die dicht blijven weg. Haal de diertjes uit hun schelpen. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en chilipeper 5 minuten op laag vuur; roer af en toe. Doe er de octopusjes, mosselen venusschelpen en garnalen bij, breng het mengsel met zout en peper op smaak en laat alles al roerend 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie door de vulling. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht en druk het op de bakplaat et uw duimen nog verder uit. Bestrooi het met de tomaten, bedruppel ze met olie en zet de pizza zo’n 15 minuten in de oven. Schep de zeedieren erop en zet de pizza nog een 7-8 minuten in de oven ( niet langer, want dan wordt de vulling taai).

Ingredienti:

  • 300 gram hele kleine octupusjes schoongemaakt en ontvliesd
  • 2 eetlepels olijfolie, plus iets extra voor de plaat
  • 300 g rauwe garnalen
  • 300 g venusschelpen, geboend
  • 300 g mosselen, geboend en ontbaard
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 verse chilipeper, ontpit en fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte verse bladpeterselie
  • 4 pizzadeeg bollen
  • 300 gram kerstomaatjes, ontveld en in vieren
  • zout en peper


Buon appetito!!