Pizzaweetjes

Wat is nou precies het verschil is tussen focaccia en pizza? En bestel je een pizza Quattro Stazioni of Quattro Stagioni? Welk meel moet je gebruiken? Waar staat de grootste pizzaoven ter wereld? Er zijn heel wat leuke weetjes over de pizza…

Focaccia en pizza: één pot nat?

Voor een Italiaan is het onbegrijpelijk dat er soms wat verwarring heerst over het verschil tussen focaccia en pizza; het zijn weliswaar broodbroertjes maar daar houdt de gelijkenis volgens de Italianen dan ook mee op. Focaccia is een plat Italiaans brood dat oorspronkelijk uit Liguria komt.

De naam van het brood komt waarschijnlijk van het Latijnse woord focus, wat haard betekent. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dan iets dikker (maximaal 2 cm dik) en minder glad. Focaccia wordt meestal neutraal met zout en rozemarijn gegeten, of gebruikt om te beleggen als broodje.
In Liguria is het ook gebruikelijk om focaccia te beleggen met tomatensaus en andere ingrediënten, waardoor hij dus nog meer op pizza gaat lijken.

Wist je dat…

…de naam pizza calzone letterlijk pizza ‘broekspijp’ betekent. De opgevouwen pizza doet qua vorm denken aan een broekspijp, calzone, vandaar de naam.

Importantissimo: la farina, het meel

Voor het slagen of falen van een pizzabodem is de bloem doorslaggevend. Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die de supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina ‘00′ di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel ‘00′ meel genoemd. Dit tarwebloem onderscheidt zich van de supermarktbloem dankzij haar hogere glutengehalte. Grano tenero, dat ook gebruikt wordt voor de bereiding van verse pasta, mag je niet verwarren met grano duro (durum graan) dat juist geschikt is voor het maken van gedroogde pasta. Pas wel op als je in een Italiaanse supermarkt staat, want in Italië wordt farina di grano tenero in vier soorten onderverdeeld. Naast de doppio zero (‘oo’) is er nog tipo ‘o’, tipo ‘1′ en farina integrale.

Pizzaoven

Een echte pizza wordt niet in een gewone oven gebakken, maar in een houtoven. Natuurlijk heeft niet iedereen een houtoven in zijn keuken. Om toch een overheerlijke Italiaanse pizza te bakken is de pizzaoven een goed alternatief voor de houtoven. De oven werkt met een natuursteen en grilelement waardoor hij binnen 10 min een temperatuur van 450 graden bereikt (net als de echte houtoven). In 4-5 minuten tover je een heerlijke pizza op tafel!

De grootste houtoven ter wereld

Het record van de grootste houtoven is gevestigd in, hoe kan het ook anders, Napoli. De pizza Margherita die hierin is gemaakt, heeft een diameter van 5,19 meter. Dit is overigens bij lange na niet de grootste pizza ter wereld; die heeft namelijk een diameter van 37,4 m. De pizza van 5,19 m is overigens wèl de grootste pizza die in een houtoven gebakken is. De bouw van deze 100 ton wegende reuzenoven heeft zo’n 270 dagen in beslag genomen. Voor de pizza is 38,64 kilo farina, 32,2 kilo mozzarella, 22,54 kilo tomaten, 6,44 liter olijfolie en 1,5 kilo gist gebruikt.

Doe de pizzeria test

Het gros van de pizzerie wordt tegenwoordig door niet-Italianen gerund, maar hoe herken je een echte pizzeria met een Italiaan in de keuken? De meest simpele test om te kijken of je met een echte Italiaanse pizzeria van doen hebt, is door te kijken naar de naam van de aangelegenheid. Pizzeria wordt met dubbel z geschreven. En het is ook zeker niet pizzaria! Ook andere niet-Italiaanse namen zoals pinoccio (lees: pinotsjo) ipv pinocchio geven aan dat de organisatie alles behalve Italiaans is.
Een imitatie is trouwens ook snel ontdekt na een vluchtige blik op de menukaart. Veel voorkomende schrijffouten zijn:
Quattro Stazioni ipv Quattro Stagioni (dus vier stations ipv vier seizoenen)
Pizza Napolitana ipv Napoletana
Pizza Fungi ipv Pizza Funghi
Pizza Prosquitto (!) ipv Prosciutto
Pizza Margarita, Margharita, Margerita of Margeritha ipv Margherita
Pizza Cipole, Cipolli of Cippola ipv Cipolla
Quattro Fromaggio, Quatro Formaggio ipv Quattro Formaggi
Pommodoro ipv Pomodoro
Piazza vegetariano ipv vegetariana (la pizza is vrouwelijk, het bijvoeglijk naamwoord moet dan dus eindigen op een a!)

Pizzaioli acrobatici

Er is zelfs een Italiaans nationaal team van pizzabakkers die de meest vreemde toeren uithaalt. La squadra nazionale italiana acrobati pizzaioli is een genot om naar te kijken. Maar of je thuis moet proberen te evenaren, is maar de vraag…