Kinderen

Kinderpizzaparty!

Thuis een kinderfeestje organiseren? Italië en pizza spreken veel kinderen aan. Met dit feestpakket heb je bijna alles in huis om een geslaagd Italiaans kinderfeestje te organiseren. Aan alles is gedacht: een draaiboek, boodschappenlijstje, spelletjes en zelfs alle feestversiering!
Het unieke doe het zelf kinderpizzapartypakket.flyer_pizzaparty
Bambini pizzabakker

Dit moet elke echte bambini pizzabakker weten:

Pizza komt uit het land Italië. Dit land ligt ongeveer 12 uur rijden met de auto vanaf Nederland. Het land is 7 keer groter dan Nederland en het heeft de vorm van een laars. De hoofdstad van Italië is Rome. Andere beroemde steden zijn Milaan, Florence en Napels.

In Italië spreken de mensen een andere taal, Italiaans. Eten is heel be-langrijk voor de Italianen. Spaghetti en macaroni zijn bijvoorbeeld een Italiaanse uitvinding. Vroeger toen de mensen nog niet zoveel geld had-den maakten Italianen graag pasta want het is goedkoop en makkelijk te maken. Er bestaat zelfs babyvoeding met spaghettismaak!

Ook pizza komt uit Italië. Niemand weet zeker wanneer pizza voor het eerst werd gegeten. De Etrusken, een volk dat vroeger rond Rome woonde, aten al platte broden die zij picea [pieseeja] noemden. Andere mensen denken dat de pizza’ al in de Middeleeuwen bestond. In die tijd bakten arme vrouwen platte broden van de restjes van het deeg waar brood van gemaakt werd, en deze werden belegd met ingrediënten die ze makkelijk konden vinden.

Het woord pizza stamt waarschijnlijk af van het Latijnse werkwoord pin-sere [piensere]. Dit betekent fijnmalen of verstampen. Het is in ieder geval zeker dat vierhonderd jaar geleden in Napels al een soort pizza werd gemaakt, die noemden ze Mastinicola [Mas-tie-nie-koo-laa]. Deze belegden ze met knoflook, kaas en basilicum. Honderd jaar later kwamen pas de tomaat en de mozzarella erbij.

Vroeger was de pizza voor arme mensen, het werd op straat gegeten. Daarna ontstonden pas de eerste pizzeria’s, dit waren lokalen waar je pizza kon eten naast de oven waarin hij werd gemaakt.

Na een tijdje werd de pizza ook bij rijke mensen heel populair. Een koning huurde in de 19e eeuw zelfs een pizzaiolo [pietsa-jolo], pizzabakker, in zodat hij al zijn gasten een pizza kon aanbieden.

Al enthousiast om te beginnen? Download hieronder leuke kleurplaten, placemats of een echt pizzabakker diploma!

Placemat_kinderpizzapartypinocchio05

Wist je dat….????

…..er sinds 2005 chips bestaan die naar verschillende pizza’s smaken?

…..er een pizzavereniging is die graag de enige echte origine le pizza napoletana wil behouden?

…..er in Italië zelfs een ‘pizzapolitie’ is die de pizzabakkers controleert?

…..er een echte pizzaschool is in Napoli voor pizzabakkers?

…..er in Amerika per dag 20.000 pizza’s worden gegeten?

…..de grootste pizza uit de oven ter wereld 37,4 me-ter lang was?

…..je pizza eigenlijk zonder bestek moet eten?

…..de pizza Hawaï een Nederlandse uitvin-ding is?

 kinderpizzaparty_kinderen kinderpizzaparty_dessert OLYMPUS DIGITAL CAMERA