Pizzabodem
Ingredienti pizzabodem (voor 4 pizza’s)
- 25 g verse of 10 g gedroogde gist
- 400 g bloem (farina qualità 00)
- 2,5 dl lauw water
- 1 theelepel zout
Preparazione
- Los de gist op in ¼ dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat dit 30 min rusten onder een theedoek.
- Maak een hoopje van de bloem en maak een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen 10 minuten goed door.
- Verdeel het deeg in vier gelijke delen, maak hier ballen van en laat deze 2 uur rijzen onder een theedoek.
- Rol de bal (zonder deze nogmaals te kneden) zo dun mogelijk uit, en gebruik je knokkels om een cornicione, opstaande rand, te creëren.
- Nu nog beleggen en la pizza kan in 12 minuten op 275 graden worden afgebakken. Haal je pizza uit de oven met een handige pizzaschep!
Tips bij het maken van pizzadeeg
- Gebruik je gedroogde gist? Deel de hoeveelheid verse gist dan door 2,5.
- Hoe langer het deeg kan rijzen, hoe beter de pizza wordt. Daarom kun je het deeg beter een nachtje laten staan.
- Heb je geen zin om 2 uur te wachten tot het rijzen achter de rug is, gebruik dan warm water om de gist in op te lossen. Het deeg moet tenminste twee keer in zijn omvang groeien.
- Het is beter om het deeg in kleine ballen te laten rusten, zo kan het beter rijzen.
- Laat de deegballen niet in een kom, maar op een platte ondergrond (op een bord) rusten.
Pizzasaus
Er zijn verschillende recepten om pizzasaus te maken. Hier vind je een simpele en lekkere basis tomatensaus. Geschikt om vier pizzabodems mee te besmeren.
Ingredienti (voor 4 pizza’s)
- 1 blik gepelde tomaten, kies voor goede Italiaanse kwaliteit.
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel oregano
- een handje basilicum
- peper & zout
Preparazione
- Lek de gepelde tomaten goed uit in een vergiet.
- Hak 1 teentje knoflook fijn.
- Voeg de tomaten, gehakte knoflook en een theelepel oregano samen.
- Scheur de basilicum en voeg deze toe.
- Kruid het mengsel naar smaak met peper en zout.
- Pureer het mengsel tot saus.
- Besmeer je pizzabodem met deze heerlijke saus.
Pizza beleggen
Je kunt voor de condimento vertrouwen op je eigen fantasie, maar je kunt natuurlijk ook voor een ‘traditionele’ pizza gaan:
- Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum
- Napoletana: tomaat, mozzarella, ansjovis, oregano
- Marinara: tomaat, knoflook, oregano
- Pizza bianca al rosmarino: mozzarella, rozemarijn
- Pizza calzone: tomaat, mozzarella, basilicum
- Pizza Bianca: mozzarella
- Pizza con gamberi e rucola: tomaat, garnalen en rucola
- Pizza al peperoncino dolce: tomaat, mozzarella, paprika